búvártúra egyiptom dahab banner

EGYIPTOM - DAHAB BÚVÁRTÚRA

A Sínai-félsziget keleti partján fekvő kisváros homokos tengerpartján korszerű szállodák (Hilton, Coralia, Swiss Inn, Dahabeya és Tropitel), éttermek, búvár klubok találhatók. A természet azonban máig megőrizte érintetlenségét. Akik nem szeretik a nagyvárosok nyüzsgését, azoknak ajánljuk ezt a csendes, nyugalmat sugárzó kisvárost, Dahabot, mely kb. 1 órányi autóútra található a repülőtértől.

Lighthouse Reef

Közvetlenül a búvárcenter előtt, Dahab egyik legismertebb és élővilágban leggazdagabb zátonya húzódik. Apálykor a felszín fölé emelkedik a zátony teteje, mely lépcsőzetesen merül a mélybe. Minden egyes része megfelel a búvárok érdeklődésének. 6-15-18-22-30-40m-es mélységekben lágy korallok, tűzhalak, murénák, vitorláshalak, tonhalak, sügérek, bohóchalak várják a kíváncsi búvárokat. Maximum mélység 40 méter. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

3 Pools

Dahab déli részén 3 medence alakú rés található a korallzátonyban, amelyről a Three Pools merülőhely a nevét kapta. Az összefüggő korallkertet kisebb kanyonok szakítják meg, ahol a sekély vízben jó fényviszonyok mellett ezernyi színben pompáznak a korallok. A meleg medencékben halak sokasága várja a kíváncsiskodókat. Maximum mélység 30+ méter

Abu Tahla

Abu Helal után, ha a part mentén haladunk, egy szikla jelzi a merülőhelyet. Mivel a vízbemenetel kicsit körülményes, és nehezebb az átlagosnál, ezért a merülőhely koralljai még mindig érintetlenek. A tengerfenék díszítéséről egybenőtt korallszőnyeg gondoskodik. Maximum mélység 25 méter. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

Gabr El Bint

Dahab legszebb és legmegkíméltebb merülőhelye. Egy szomorú beduin monda után kapta a merülőhely a nevét, miután egy szerelmes pár fiú tagja meghalt a hegyekben, és a lány a szikláról a tengerbe vetette magát. (arabul Gebr - szirt, Bent - lány). A tenger mélye a mai napig mindig új meglepetésekkel várja a búvárokat. Találkoztunk már itt delfinekkel, cetcápával, pörölycápával és mantával. Állandó lakók itt nagy sügérek is és nem félnek a búvároktól. Ez a merülőhely csak hajóval, vagy teveháton érhető el. Maximum mélység 25 méter. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

Island

Dahab egyik legszebb merülőhelye. Két elsüllyedt korallsziget egy természetes labirintust képez a homokos tengerfenéken, pár méterre a parttól. A szigeteket körülúszva kék pettyes rájákat, napóleonhalakat, teknősöket, korall sügéreket, barakudákat és szerencsés esetben polipokat is láthatunk. Maximum mélység 19 méter. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

Abu Helal

A part menti homokos lagúnából kiúszva, a korallzátony teljes szépségében tárul elénk. Halakat, polipokat, rákokat, tintahalakat láthatunk mindenfelé. Délután a napóleonhal is előbújhat a korallok mögül. Ha állandóan keletnek tartunk, 40 méter körül egy úgynevezett Kis Canyonra lelünk, melynek hossza 65 méter mélységig van csak feltérképezve. Maximum mélység 30 méter. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

Eel Garden

A homokos tengerfenékből mintha fűszálak lennének, úgy mozognak az angolnák, lengenek a gyenge áramlásban. Ha türelmesek és csöndesek vagyunk, megfigyelhetjük az angolnák táncát. A homokos partot két oldalról gyönyörű korallzátony fogja közre. A mélyebb részeken sűrű korallerdőt találhatunk. Maximum mélység 30 méter. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

Shark Caves

A 3 Pools és a Golden Blocks között található zátony régebben szirti cápák otthonául szolgált, sajnos mára csak elvétve láthatunk cápákat ezen a merülőhelyen. Felfedezhetünk itt óriásmurénát, skorpióhalat, üveghal rajokat, vagy az asztalkorallok árnyékában megbúvó pizsamáscsigákat. Maximum mélység 30 méter.

Small Blue Hole

A Caves és a Gabr El Bint merülőhelyek között helyezkedik el, megközelíteni kizárólag hajóval vagy tevés szafarival lehet. Ennek köszönhetően Dahab egyik legérintetlenebb korallkertjét találjuk itt. A partról nézve, a Blue Hole-hoz hasonló képet láthatunk egy 15 méter átmérőjű, ovális formájú lyukat a zátonyban. Alámerülve, egy 10 méter mély homokos aljzattal rendelkező, koralloszlopokkal tarkított medencében találjuk magunkat. A medence északi oldalán, egy egybenőtt asztalkorall (1 méter mélységben) jelzi a kijáratot a zátony külső falához. A zátony külső fala mentén jobbra haladva, egy mesés korall-labirintus tárul elénk. Az ezerszínű gyöngykorall hidakat, lila lágykorallok díszítik. Sügérek, ráják, teknősök otthona ez a csodálatos sziget. Csakis dagálykor, a kora reggeli órákban merülhető, az áramlatok miatt csak haladó búvárok részére ajánlott. Maximum mélység 20 méter

Caves

Dahab egyik legdélibb merülőhelye. Érdekessége, hogy a partról történő beugrás és alámerülés után, rögtön egy barlangi képződményt találunk 5 méteren. Az üreget elhagyva a zátony mellett 8 méteren egy ritka, vörös, tengeri rózsát csodálhatunk meg. Északi irányba tovább haladva az Umm Sid zátony irányában, egy meredek falat találunk. A lejtős tengerfenék mentén felfelé emelkedve, 5 méteren találjuk az üreg baloldali bejáratát. Maximum mélység 30 méter.

Golden Block

A déli oázisban a Happy Life strandja mellett található a Moray Garden merülőhely szomszédságában. Nevét a napfénytől aranylóan csillogó korall szirtjeiről kapta. A homokos kavicsos bejáratot elhagyva, először 10 méteren egy halaktól nyüzsgő kis, lapos zátonyt fedezhetünk fel, rögtön mellette balra, 7 méteren egy tömb formájú ezer színben pompázó korall sziklát csodálhatunk meg. Tovább haladva 18 méter mélységben találjuk az első kanyon képződményt, amit még további három követ. A másodikban egy hatalmas legyező korallt, a harmadikban pedig egy vízi biciklit fedezhetünk fel. Visszahaladva a kiindulási pontunk felé 10-5 méteres mélységben, tőlünk jobbra a part mentén végighúzódó zátonyban, balra pedig az aljzaton elterülő korall kertben gyönyörködhetünk. Maximális mélység 30 méter. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

Canyon

A tenger felszíne alatt 22 méteres mélységben egy repedés, a Canyon kezdődik. Ez helyenként nyílt, máshol pedig zárt barlangot képez. A Canyon egy tágas barlanggá bővül, amelynek homokos padozata 30 méteren van. A felső részén egy 4 köbméteres üreg található, amelybe kéményen át juthatunk el, amely tele van üveghalakkal. Itt a búvároknak egy szabályos halfelhőn kell átúsznia a kijárathoz. A barlang mennyezetén keresztül millió buborék válik ki, amiben a kijövetelünk után tudunk gyönyörködni. Maximum mélység 54 méter. Haladó búvároknak ajánlott.

Bells & Blue Hole

A világon az egyik legismertebb dahabi merülőhely. A veszélyessége miatt vált híressé. Nagyon elővigyázatos búvárkodást igényel. A képen látható nyílást 52 méteres mélységben egy alagút köti össze a nyílt tengerrel, melyből már nagyon sok búvár nem tért vissza. A valószínűleg meteor ütötte kráter külső oldalán színpompás korallzátony kápráztatja el a merülőket. A külső oldalon 7 méteren bejárat található, itt lehet bejutni a Bells merülőhely felöl. Kiváló hely szabadtüdős merülésre is. Maximum mélység 210+ méter.

Bells függőleges korallfolyosó igazi élményekkel kecsegtet 32 méteren található kijáratból, a korallokkal díszített fal mentén, áramlatban való merülést hajthatunk végre a „Blue Hole” irányába. A merülőhelyet a fal egyedülálló fekvése miatt is érdemes felkeresni minden ide látogatónak. A lenyűgöző látványt csodálva a búvárok gyakran láthatnak itt mantát, teknőst, cápát. Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a kijárat csupán néhány méterre található a bejárati ponttól vagy a gyakorlatban bevett szokáshoz híven a Blue Hole kijáratát válasszuk. Maximum mélység 200+ méter.

EGYÉB, FAKULTATÍV PROGRAMOK

Wadi Kit Oasis

Sharm El Sheiktől nem messze fedezhető fel a Sinai félsziget egyik leggyönyörűbb völgye, a Wadi Kid, erről a területről nem sokan tudnak, ezért megőrizte természeti szépségét. Elképesztően szép színekben pompázó, sziklás oázis körülbelül 70 kilométerre található Dahabtól. Az apró kavicsos aljzaton kisebb-nagyobb, vízzel telt gödrökből, hosszú, fekete csövekkel szállítják a friss vizet a hegyek között letelepedett beduin családok számára, esetenként sok-sok kilométeren keresztül. A nedves talajnak köszönhetően rengeteg itt a zöld növényzet.

Beduin vacsora

Naplemente előtt a dahabi beduinok jeepekkel mehetünk a beduin falu szélére, ahol a kitartóbbak tevére szállnak, és elindulunk a hegyekbe. A beduinok már javában főzik a vacsorát és bemutatják a beduin kenyér sütésének fortélyait. Nem hiányozhat a vízipipa és a beduin tea sem a programból.

Program ára Jeeppel 10 €, teveháton 20 € körül van.

Színes és fehér kanyon

A reggeli után terepjárókkal vághatunk neki a 2 órás sivatagi útnak. A kanyonok híresek a természet alkotta labirintusrendszerről, mely a második legnagyobb a Grand Canyon után. A rétegződések a Sinai félsziget teljes múltjáról árulkodnak. A kanyonokon haladva, helyenként egy kis ügyességre is szükség van a színes sziklák megmászásához. A fehér kanyon gyönyörű fehér szikláival és apró köveivel kápráztat el bennünket. Egy óra körül a beduinok ebéddel és teával kedveskednek egy közeli oázisban. Késő délután a térhetünk vissza terepjárókkal a hotelba még vacsora előtt.

Egynapos kirándulás a Színes és a Fehér kanyonba körülbelül 40 €. Általában az árak tartalmazzák a transzferek, ebéd, üdítő és a vezető költségét.

Gabr El Bint hajókirándulás

Egynapos hajókirándulás Dahab távolabbi, a szárazföldről elérhetetlen és érintetlen korallzátonyaihoz. Reggel hajóra szállás, majd a hajóúton a horgászatból és a hajóséletből kaphatunk ízelítőt. Mikor a hajó eléri úticélját, mely egy csendes kis öböl, napozásra, búvárkodásra, szabadtüdős merülésre, esetleg próbamerülésre van lehetőség. Az öböl partját megkövesedett kagylók, csigák és korallok borítják, melyek árulkodó jelei a múltnak. A hajókirándulás minimum 6 főtől indul. Az egy napos hajókirándulás körülbelül 45 €, ami rendszerint tartalmazza a hajó, transzferek és ebéd költségeit.

Nabq Mangrove kirándulás

Dahab és Sharm El Sheikh között helyezkedik a Nabq Nemzeti Park. Egy napos túrák indulnak minimum 4 fős csoportoknak. Helyi vezetővel barangolhatjuk be a látványos mangrove erdőt és a fák között húzódó lagúnákat. Akinek kedve támad snorkelezni ("sznorkel"), az a csodálatos korallkertek mellet, egy hajóroncsot (Maria Schroeder) is megcsodálhat. Délben, egy ebédre, a beduinok vendégei lehetünk.

Mózes hegy + Szent Katalin

Egynapos kirándulás az ismert Mózes-hegyre, ahol a próféta kihirdette a 10 parancsolatot. Miután megnéztük a napfelkeltét, megállunk a Szent Katalin kolostorban, magunkba önteni egy kicsit a múlt emlékeiből.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK EGYIPTOMMAL KAPCSOLATBAN

Melyik időzónában található Egyiptom?

Közép-európai időzóna + 1 óra. Nincs nyári/téli időszámítás 2011 óta.

Milyen az időjárás Egyiptomban?

Egyiptom sivatagi éghajlatára általában meleg és száraz időjárás jellemző. A nyári hónapokban (áprilistól októberig) az átlaghőmérséklet 27°C és 32°C között mozog, de a belső, sivatagi területeken ennél magasabb is lehet. A Vörös-tenger mentén nyáron a hőmérséklet 27°C és 43°C között van, általában északi szél fúj és az áramlatok déli irányban mozognak. Északon a Földközi-tenger felőli szelek enyhíthetik a meleget. A tél enyhe, 13°C – 21°C átlaghőmérséklettel. A legtöbb csapadék a téli hónapokban esik; Kairótól délre 2 -5 mm, míg északon ez elérheti a 410 mm-t. Október végén és november elején erős déli szelek fújnak és az áramlatok észak felé mozognak. (A víz hőmérséklete Sharm el Sheikh és Hurghada környékén 1 – 2°C-kal alacsonyabb lehet.)

Milyen ruházat ajánlott Egyiptomban?

A meleg időjárásnak köszönhetően, a nyári hónapok leggyakoribb viselete a könnyű pamut ruházat, szoknya, rövidnadrág, rövid ujjú póló és ing és papucs vagy szandál. Kalap, napszemüveg és napozókrém (minimum 30 faktoros) szintén fontos. A déli órákban ajánlott árnyékos helyen tartózkodni. Télen napközben hosszúnadrág és könnyű pulóver a kényelmes viselet, de este egy dzseki vagy melegebb kabátka jól jöhet. Az üdülővárosokban, mint Hurghada vagy Sharm el Sheikh, nincsenek előírások a ruházatra nézve, amíg az a jó ízlésen belül esik, a nagyobb városokban, azonban, mint Kairó, javasolt az olyan ruházat, ami legalább a térd alá ér és a vállakat elfedi. Vallási és szent helyeken pedig szigorúbb előírások lehetnek érvényben és a lányoknak, hölgyeknek a fejüket is be kell fedniük. A Miracle1 hajón a kényelmes világos színű ruhák viseletét javasoljuk. Este elkelhet egy kis pulóver vagy kardigán, de nappal elég a szokásos fürdőruha, rövidnadrág és rövidujjú.

Milyen az egyiptomi konyha?

Nagyon változatos, ízletes és friss zöldségekben gazdag. A főbb ételekben marhát, birkát, csirkét, galambot és kacsát használnak és gyakori a friss tengeri hal is. A hagyományos édességek jellemzően édesek és az árusok standjai roskadoznak a szebbnél szebb gyümölcsöktől. A Miracle1-en naponta XXX svédasztalos étkezés van. Az étlapon levesek, friss saláták, húsételek, köretek és édességek, napközben pedig sütik és friss gyümölcs. (Vallási okokból sertésből készült ételek nem nagyon találhatók Egyiptomban.)

Milyen feszültségű az áram Egyiptomban?

Az áram 220V (Volt) feszültségű, az európai szabvány szerinti dugós csatlakozóval. A hajón minden kabinban és közös helyiségben található csatlakozó, valamint a fő dekken egy külön részleg van kialakítva a mobil telefonok, laptopok, kamerák ás akkuk töltésére.

Szükség van oltásra egyiptomi utazáshoz?

Egyiptomba utazóknak javasolt, de nem kötelező oltások ezen megbetegedések ellen: Hepatitis A (magas fertőzésveszély), Hepatits B (közepes fertőzésveszély), hastífusz, veszettség. Sárgaláz elleni oltás kötelező fertőzött országból való érkezés vagy átutazás esetén (pl.: Szudánból átutazva Egyiptomon).

Alkudozás Egyiptomban

Egyiptomban szinte kötelező az alkudozás. Így aki vásárolni akar, mindenképpen készüljön fel pár perces, sokszor fél órás vitára, amely eredménye egy sikeres, kedvező vásárlás. Az alkudozásnak is vannak szabályai. Így az egyik legfontosabb, hogy mindig annak az összegnek a felét mondjuk elsőként, amennyiért elvinnénk az adott terméket. A hajón fix árak vannak, az árak nem alku tárgyai.

Külképviseletek

Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetsége: 1125 Budapest, Istenhegyi út 7/b. Telefon: 225-2150 Fax: 225-8596
Magyar Köztársaság Nagykövetsége: 29. Mohamed Mazhar, Zamalek, Kairó. Tel: 00-20-2-735-8634 – Időeltolódás: magyar időhöz képest + 1 óra

Telefon

Telefonálni Magyarországra a következőképpen kell: +36 vagy 0036 országhívó + körzetszám (1,70,20,30) + telefonszám. A mobiltelefonok külföldi használatáról, egyéb részletekről érdeklődj mobilszolgáltatódnál.

Nyitvatartás

Az üzletek általában 10-től akár éjfélig is nyitva vannak. A bankok péntek és szombat kivételével naponta 8.30 – 13.30 között, vasárnap, valamint böjti hónapban 10-től 13.30-ig tartanak nyitva.

Ünnep

Péntek és helyenként a hivatalokban a szombat a hivatalos munkaszüneti nap. Legfőbb ünnepek a Ramadán (hold)hónap végén 2-3 nap és az ezt követő 70 nap múlva az áldozat ünnepe.

Borravaló

A boldogulás alapfeltétele a Közel-Keleten.

Orvosi ellátás

A túra szervezőjén keresztül hívható orvos. A felmerülő költségeket azonnal kell a helyszínen fizetni. A biztosító csak a számla ellenében téríti meg a felmerülő költségeket.

Közlekedés

A taxi a legkényelmesebb közlekedési eszköz városon belül, de a taximérő ellenére a viteldíjat érdemes előre kialkudni. A városok között iránytaxik közlekednek, melyek helyieket és másokat együtt szállítanak. A távolsági és a helyi kisbuszokat is csak azoknak ajánljuk, akik nem riadnak vissza az agyonzsúfolt közlekedési eszközöktől.

Fényképezés, filmezés

A katonai létesítményekről, hidakról és kikötőkről tilos felvételeket készíteni. Kérjük tartsák be az előírásokat! A nevezetességeknél általában lehet felvételeket készíteni, de néhány helyen csak bizonyos összeg megfizetése után engedélyezik.

Vízum

Egyiptomba csak érvényes vízummal lehet beutazni, az útlevélnek pedig a hazautazás dátumától számított minimum hat hónapig érvényesnek kell lenni.

Hol lehet a vízumot elintézni?

A vízum megvehető érkezéskor a reptéren (ára 15 USD / fő) vagy elintézhető az utas hazájában található egyiptomi külképviseleten.

Milyen valutát fogadnak el Egyiptomban?

Elsődlegesen a helyi pénznemet, ami az egyiptomi fontot (EGP), valamint eurót és dollárt is elfogadnak. A helyi pénzváltók szinte minden valutanemet váltanak, mint például GBP-t és CHF-t is. A legtöbb üzlet és bank elfogadja ezeket a valutanemeket, de az árfolyam különbözhet. Utazási csekkek elfogadása nem elterjedt és néha nem is lehetséges. A legjobb árfolyamot általában a pénzváltó irodák ajánlják.

Melyikek az elfogadott hitelkártyák Egyiptomban?

A leggyakoribb hitelkártyákat, mint American Express, Visa és Master Card elég sok helyen elfogadják Egyiptomban, de ajánlott előre meggyőződni arról, hogy hol. A hajón csak készpénzt fogadunk el.

A KÖVETKEZŐ BÚVÁRTÚRA IDŐPONTJA:
Hamarosan!

Visszahívást kérek

Jelentkezz bátran, vagy ha kérdésed van keress fel minket! A DiveWorld Hungary csapata a rendelkezésedre áll a +36 30 587 5989 telefonszámon, vagy az info@diveworld.hu e-mail címre írhatsz nekünk. Telefonon a nap 24 órájában elérsz minket, hívj bátran, akár most is!