búvártúra horvátország rovinj banner

HORVÁTORSZÁG - ROVINJ BÚVÁRTÚRA

Rovinj, a horvát tengerpart egyik legromantikusabb, legszebb városkája, mely az Isztriai-félsziget nyugati partján található. A búvártúra alkalmával egy kis szigetre hajózunk át a bázisra, ahol a sekély vizű tenger lehetőséget ad a kezdő búvároknak hogy tanuljanak, tapasztalatot szerezzenek, a haladó búvárok számos roncshoz látogathatnak el. Európa legnagyobb roncsmerülő helye az Adrián található, ahol a keleti partnál becslések szerint 3000 év alatt, több mint 2000 hajó süllyedt el.

Kezdőknek és vizsgázóknak

A tanuló búvárok jellemzően Horvátországba jönnek el vizsgázni, ahol minimum 5 merülést hajtunk végre a csütörtöktől vasárnapig tartó búvártúra során. Pénteken és szombaton, délelőtt és délután merülünk vizsgázó búvárainkkal a Red-Island sziget egyik öblében, a búvárbázis közvetlen közelében. Az első 4 merülés jelenti a vizsgát, ahol be kell mutatnod azokat a feladatokat, amiket az uszodai oktatáson együtt begyakorlunk. A feladatok nem hosszúak, így ellentétben az édesvízi tavakkal, van lehetőség a merüléseket igazi búvárélményekkel gazdagítani, tehát a kötelező feladatok elvégzése után nem jövünk fel egyből a felszínre, hanem úszkálunk, nézelődünk és ami számodra, mint tanuló búvárnak nagyon fontos, bővítheted búvár tapasztalataidat. Szombaton este a vizsgázott búvárok számára egy búváravatási ceremóniával kedveskedünk. Törekszünk rá, hogy ez egy életre szóló jó élmény legyen.

Haladó búvároknak

Haladó búvároknak a checkdive-ot követően, a Red-Island körüli parti merüléseket és hajós kalandokat kínálunk. A szigetről hajóval könnyen és gyorsan eljuthatunk a környező szigetek merülőhelyeire, vagy roncsokat is meglátogathatunk. A Baron Gautch nevű hajóroncsot is megmerülhetjük, mely nem véletlenül kapta a búvároktól az "Adria Titanicja" címet.

Giuseppe Dezza TA35 hajóroncs

Az olasz hajó 1944 augusztus 17-én süllyedt el, melyet egy vízalatti akna, illetve repülőbomba okozhatta. A hajótest kettészakadt és a tat rész 15-30 méterig süllyedt. A hajó fegyverzete jó állapotban maradt meg. Kettő légvédelmi üteg és egy 4 csövű géppuska látható rajta.

Hans Schmidt - Istra roncs

A német hajó 1943.01.23-án süllyedt el, egy akna okozta sérülést követően. A lőszerraktár berobbant és hajó kettészakadt. Az orr rész 50 méterre található a hajótesttől. A roncs 30 méternél lejjebb van, így haladó búvároknak ajánlott Deep Diver (mélymerülő búvár) specialitással. A roncsban lila fonalcsigák telepedtek meg és kalászhal rajokat nézhetünk meg. Néha delfinekkel is találkozhatunk erre.

Varese

Az olasz teherszállító hajó 1915-ben futott aknára, mely leszakította a hajó orrát. Kb. 65 méter hosszú és 38 méter mélyen nyugszik a tengerfenéken. Macskacápák, homárok és szardíniarajok mellett pezseg a víz alatti élet.

Maona

A II. Világháború alatt elsüllyedt hajóroncs, mely 20-40 méteren fekszik. A kiszolgálóhajó 8 méter hosszú, a méretéből adódóan jól körbejárható. A hajó közepén kialakított géppuskafészekbe felállított fegyver még ma is látható.

John Gilmore

A gőzhajó az I. Világháborúban futott aknára. Maradványai 60 méter hosszan és 8 méteres szélességbe terülnek el a fenéken. Nitrox Diver specialitással (EAN30) érdemes itt merülést végrehajtani. A roncs körül macsakacápákkal, homárokkal, lepényhalakkal és szardíniarajokkal találkozhatunk.

Piruzi, vagyis "Ráksziget"

Rovinj-tól délre található. Az élővilág rendkívül gazdag. A mélység 27 méter, de a legérdekesebb látnivalók 15 méteren vannak. Rákok, kalmárok, polipok, tengeri csikók és csillagok, színes korallok és kishalak, a kezdő búvároknak számára is szép látványt, élményt nyújt.

Numidia hajóroncs

Poreč és Vrsar között, az isztriai tengerparttól 28 km-re egy olasz kereskedelmi hajó roncsa fekszik, körülbelül 40 méter mélyen. A Numídia 130 méter hosszú, így az egyik legnagyobb az Adrián. Sűrű alga és szivacsok borítják, belsejében angolnák bujkálnak.

Baron Gautsch

Az Európa Titanic-jának is nevezett utasszállító hajó, Trieszt és Kotor között közlekedett az Osztrák-Magyar Monarchia tengerészeti kötelékében. Az utasok mellett hadianyagokat is szállított. A védett útvonalakat elhagyva az elaknásított területekre tévedt hajó, 336 emberrel a fedélzeten, 1914-ben ráfutott az aknazárra. Hatalmas akna robbanás olyan sérülést okozott a hajón, amitől szinte azonnal, 10 perc alatt elsüllyedt. A 85 méteres hajóroncs egyenesen fekszik a tengerfenéken 30-40 méteres mélységben, a Brijuni-szigetektől 11 km-re. A roncs körül nyüzsgő élet alakult ki. Korallok, szivacsok, polipok, rákok, tengeri csillagok és mindenféle színekben pompázó halrajok teszik feledhetetlenné az isztriai merülést.

Porer-zátony

Az Isztriai-félsziget déli csücskénél található korallzátony. Az átlagos mélysége mindössze 19 méter, így kezdők számára ideális. A zátony fokozatosan ereszkedik 32 méteres mélységig. Gazdag élővilágában megtalálható az angolna, a sügér és a keszeg, valamint a tengeri moha, a homár és sok-sok színes tengeri hal.****

Banjol-szigeti barlang

Egy aprócska sziget, Banjol közelében található víz alatti barlang. Kezdők számára is kiváló merülőhely, azonban vigyázni kell az erős áramlatokkal. A barlang 5 méter mélyen kezdődik, legnagyobb mélysége 12 méter, és egyenesen a sziget közepére vezet. A jó látási viszonyok lehetővé teszik, hogy megfigyeljük a nyüzsgő tenger alatti életet.****

A KÖVETKEZŐ BÚVÁRTÚRA IDŐPONTJA:
2023. június 22-25-ig

JelentkezemVisszahívást kérek

Jelentkezz bátran, vagy ha kérdésed van keress fel minket! A DiveWorld Hungary csapata a rendelkezésedre áll a +36 30 587 5989 telefonszámon, vagy az info@diveworld.hu e-mail címre írhatsz nekünk. Telefonon a nap 24 órájában elérsz minket, hívj bátran, akár most is!