diveworld blog 7+1 tipp neoprén ruha felvételéhez

7+1 tipp neoprén ruha felvételéhez

Aki merül, az tudja, hogy felvenni a neoprpén ruhát sosem megy gyorsan és sokszor szenvedés nélkül. Most mondunk pár tippet, hogyan lehet az öltözési procedúrát kellemesebbé tenni.

1. Viselj aláöltözetet: A neoprén tapadását úgy lehet a legegyszerűbben kiküszöbölni, ha aláöltözetet viselsz. A lycra ruhák felülete nem tapad, így a neoprén könnyen felcsúszik szinte. Másik előnyük, hogy hidegebb vízben egy extra szigetelő réteget is viselsz. Hasonló anyagból már gyártanak csak zoknit is, ez jelentősen megkönnyíti a ruha felvételét, másrészt pedig megelőzheti, hogy a csizmád vagy uszonyod kisebesítse a lábad.

2. Használj nejlonzacskót: a zoknihoz hasonlóan, ha egy-egy átlátszó nejlonzacskót húzol a lábaidra, sokkal könnyebben húzod fel a ruhát. A nejlon anyagán szintén könnyen csúszik a neoprén. Ha ezt a módszert választod, mindig tartsd észben, hogy a zacskó mindig száraz maradjon, és ha rajtad van, a ruhád sose felejtsd el a zacskót eltávolítani.

3. Hűtsd le magad: Aki sokszor merül trópusi vagy mediterrán környezetben, tudja, hogy akár 5 perc alatt is rendesen le lehet izzadni, és bizony nincs is kellemetlenebb dolog, mint ragadós, izzadt bőrre felrángatni a neoprént. Ezt elkerülheted úgy, hogy öltözés előtt lezuhanyozol, vagy a ruhádat nedvesíted be. Ha van rá idő és lehetőség öltözz fel a vízben. Már akár derékig érő vízben is gyorsan fel lehet öltözni és közben még le is hűtöd magad.

4. Kérj segítséget: A merülő társad nemcsak a felszerelésed ellenőrzésében és a víz alatt tud segítséget nyújtani, hanem az öltözésben is. 

5. Bizonyosodj meg arról, hogy a rád való méretű ruhát viseled. Egy számmal kisebb ruhába bizony, elég nehéz „beleugrani”.

6. Alakítsd magadra a ruhád: Ez egy költségesebb módja a kényelemnek, de vannak gyártók, akik pontos méretek alapján is gyártanak neoprént, így biztos, hogy a ruhád 100%-ig passzolni fog. A kevésbé költséges módszer, ha boka és csukló zipzáras ruhát vásárolsz. A zipzárak sok vesződségtől megkímélnek öltözés közben, a víz alatt pedig megtartják a szigetelést is.

7. Vásárláskor figyeld a ruha összetételét is: Manapság már sok olyan neoprént gyártanak, amelybe spandexet is tesznek, ettől extra rugalmas lesz a ruha és a belső felülete kevésbé lesz tapadós. +1. Vannak búvárok, akik valamilyen síkosító anyagot használnak. Ez lehet bármi, a lényeg, hogy mindig víz alapú és ne olajos anyag legyen. Ezzel a ruhát és a tengeri környezet is kíméled hosszútávon.