diveworld blog  A halak okosabbak, mint gondolnánk

A halak okosabbak, mint gondolnánk

Az állatvilágban az emlősök és madarak esetében nem ritka az eszközhasználat az olyan célok eléréséhez, mint a táplálékszerzés vagy odúkészítés. Mindez azonban eddig soha nem volt megfigyelhető halak esetében. A Blue Planet II. című természetfilm sorozat készítése közben sikerült megörökíteni először ilyen viselkedést. A Nagy-Korallzátonyon elterjedt, az ajakos halak családjába tartozó narancs pöttyös ajakos hal (orange-dotted tuskfish) előszeretettel fogyaszt különböző kagylókat. Ezek felnyitásához azonban némi fortélyra van szüksége. A filmkészítők megfigyelték, hogy minden reggel ezek a halak kiúsznak a zátony szélére kisebb kagylók után kutatva. Ha a zsákmányt már „elejtették” visszaúsznak kedvenc koralljaik közé és egy jól bejáratott kemény felülethez ütögetik a kagylót, amíg az fel nem törik. Ezt a mindennapos táplálékszerzési viselkedést az élőhelyül választott korallok között heverő számos törött kagylóhéj igazolja.

Ezek a találékony halak más tengerekben is megtalálhatóak. Florida part menti vizeiben a sárgafejű ajakos hal hasonló módszerrel töri fel a fésűkagylót. A Vörös-tengerben is rábukkantak 3 fajra, amelyek tengeri sünöket gyűjtenek, majd éles koralldarabok segítségével törik fel őket.

A halakról általában senki nem feltételez komplex gondolkodást, de ez a speciális táplálékszerzési viselkedés arra utal, hogy ők is képesek előre tervezni akárcsak mi emberek.