diveworld blog A klímaváltozás kapujában

A klímaváltozás kapujában

Az elmúlt hónapokban rengeteg szélsőséges időjárási jelenségről értesülhettünk a médián keresztül. Amíg itt Közép- és Nyugat-Európában a tél nagyon enyhe és tavaszias addig az észak-amerikai kontinensen sarkvidéki időjárás uralkodik. Ausztráliában pedig az eddigi hőségrekordokat is megdöntő időjárás érezhető. Eddig a globális felmelegedés kapcsán a legtöbbet „csak” a korallzátonyok pusztulásról olvashattunk. Az idei évben viszont ez a globális egyensúly zavar olyan méreteket öltött, ami már a nagyobb testű tengeri állatokat is komolyan érinti.

Az Egyesült Államokban a sarkvidéki időjárás következtében a keleti parton már a sokadik megfagyott rókacápa teteme sodródik partra. A kutatók még most sem tudnak biztos magyarázatot adni az esetekre. Először azt gyanították, hogy a hirtelen hőmérséklet-változás miatt fagyhattak meg, de a frissebb vizsgálatok ezt nem tudták biztosan igazolni. A keleti part mentén élő rókacápák gyakran a tél közepéig is a maine-i öbölben maradnak, mielőtt délebbre vándorolnának (ez a faj jól bírja a hideget, mivel kb. 8oC –ig képes metabolizmusát fenntartani). A hirtelen bekövetkezett hőmérséklet csökkenés összezavarhatta az állatokat és a délebbi tengerek helyett a sekélyebb part menti víz felé vándoroltak így ott ragadtak és mivel a sekély vízben nem tudtak megfelelően úszni megfulladhattak.    

Korábban ugyancsak a keleti partok mentén közönséges delfinek tömeges partra sodródását figyelték meg. Az állatokon semmilyen hajócsavartól származó sérülés, vagy betegség tünetei nem látszódtak. Az ilyen méretű partra vetődés a téli hónapokban igen szokatlannak számít ezért a kutatók arra következtettek, hogy az eset a szélsőséges és hirtelen bekövetkezett időjárás változással hozható kapcsolatba.

A déli államok sem maradtak hó és fagymentesek ezen a télen. Florida és Texas államokban évtizedek óta nem volt ennyire hideg. Ezt leginkább az itt élő tengeri teknősök szenvedik meg. A hideg vízben nem képesek testhőmérsékletüket fenntartani ezért lelassulnak, majd megdermednek és a felszínre sodródnak. Ebben az állapotban könnyen el is pusztulhatnak mivel sem inni sem enni nem képesek. Szerencsére a különböző non-profit szervezetek által szervezett mentőakciók próbálják begyűjteni a legtöbb állatot és melegebb helyre telepíteni őket.

by Rebeka