diveworld blog A tenger dala, avagy hangok a víz alatt

A tenger dala, avagy hangok a víz alatt

A Cousteau-féle ’ the silent world’ bizonyára mindenkinek ismerősen cseng. Sokan azért is szeretünk merülni, mert a víz alatt csend van. A zátonylakó halakról senki nem feltételezné, hogy olyan beszédesek tudnak lenni, akár a madarak. Egy, új kutatás azonban éppen ezt bizonyítja be. Egy speciális hangrögzítő rendszerrel számos halfaj hangját sikerült felvenni. A tenger igenis zajos, csak a legtöbb hang az emberi hallás tartományon kívül esik.

Kedvenc tengeri emlőseink, a bálnák és delfinek csettegő és klikkelésből álló hangját már jól ismerjük. Viszont a merülések során leggyakrabban látott zátonylakó halfajok hangja még ismeretlen számunkra. Ezek után nehéz elképzelni, hogy a bohóchalak, papagájhalak és denevérhalak képesek egy nagy kórust alkotni minden napkelte és naplemente idején.

A víz alatti világban a hang ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint a szárazföldi állatok körében. Vadászat, párzás és territoriális viselkedés közben a halak is hangjelzésekkel kommunikálnak egymás között. Ezeket a zajokat azonban sajnos sokszor zavarja meg, vagy nyomja el a tengeri közlekedés alapzaja.

A bálnák és delfinek számára a hajók sonar hangja sok esetben végzetes üzenet, ugyanis emiatt sokszor megzavarodnak és a part menti sekély vizekben ragadnak.  A víz alatti emberi zajszennyezés olyam mértékűre nőtt, hogy egyes hangfoszlányok a Mariana-árokig is eljutnak.