diveworld blog Amit érdemes tudni a kockamedúzákról

Amit érdemes tudni a kockamedúzákról

Minden féle méretű és alakú akad a medúzák között, színes, kocsonyás agy nélküli zselé. Többségük eléggé ártalmatlan. A kockamedúza azonban nem, rendkívüli fejlettségű. Mérge a világ legveszélyesebb toxinjai közé sorolható. És nem csak sodródnak, aktívan változtatják a helyüket. A harangjuk 4 sarkában 6-6, azaz összesen 24 szem csoportosul. Akár 15 három méteres tapogatójuk is nőhet, és mindegyiken körülbelül 5000 csalánsejt található. A méreg gyorsan megbénítja az áldozatot, és annak vergődése így nem tehet kárt a kockamedúza tapogatóiban.

A méreg az emberre is halálos. A szívet, idegrendszert és a bőrsejteket is támadja. Az áldozatokkal vagy a sokk, vagy a szívmegállás végez. A gond az, hogy az emberek sokszor belegázolnak vagy beleugrálnak a vízbe, így az állatnak nincs ideje kikerülni őket, s amint a karjai hozzáérnek az ember bőréhez, máris hozzátapadnak, és kibocsátják a méreganyagot. Az áldozat ilyenkor erőteljes fájdalmat érez. A mérget sok-sok sejt, úgynevezett csalánsejtek juttatják a testébe, és gyorsan felszívódik, különösen, ha az ember elkezd rohanni, vagy össze-vissza csapkodni. A másik nagy baj az, hogy a medúza karjai ugyan letörnek, de erősen hozzátapadnak az áldozat bőréhez, és ha az megpróbálja lecibálni őket magáról, még több méreg kerül a szervezetébe.               

Van ellenszer?

Igen, van, és már sok ember életét sikerült megmenteni a megfelelő ellenszer gyors alkalmazásával. Éveken át azt hitték, hogy vészhelyzet esetén úgy tudják a leghatásosabban lelassítani a méreganyag befecskendeződését, ha denaturált szeszt öntenek az áldozat bőréhez tapadt karokra. Ám tévedtek, mert korszerű kutatások feltárták, hogy a denaturált szesz hatására valójában még több méreg lövell ki. Most az ecetet tartják a legbiztosabb ellenszernek, mely olcsó is, és könnyen hozzá lehet jutni. Amikor ráöntik a medúza karjaira, az ecet teljesen leállítja a csalánsejtek működését, így nem kerül több méreg a szervezetbe. Ezért ma ott, ahol előfordulhatnak gyilkos medúzák, a legtöbb település képviselői ecettel teli műanyagflakonokat helyeztetnek el a strandokon úgy, hogy mindenki jól láthassa őket, valamint óriási figyelmeztető táblákat állíttatnak fel.

 

ÍGY VÉDEKEZHETÜNK A KOCKAMEDÚZA ELLEN

• Csak olyan helyen fürödj, ahol megfigyelés alatt tartják a tengerpartot

• Kockamedúza-veszély idején csak búvárruhában ússz

• Legyen kéznél egy elsősegélydoboz, és ecet

• Ha megcsíp egy medúza, ne próbáld meg letépni magadról a karjait

• Ha az áldozatnak leáll a szíve vagy a légzése, azonnal kezd el az újraélesztést