diveworld blog Egy kis rövid összefoglaló az életről

Egy kis rövid összefoglaló az életről

Minek is köszönhetjük a Földön az életet, az óceánok gazdag élővilágát, az emberiséget és, hogy egyáltalán merülhetünk?

A Földön egészen 2,4 billió évvel ezelőttig nem létezett oxigén. Az éltető gáz valami nagy változás következtében terjedt el – talán ez volt bolygónk történetének legnagyobb evolúciós változása.
A nagy oxidációs folyamat, amely meghatározta bolygónk eddigi történetét is. E nélkül ma nem lenne élet ilyen formában a bolygón. A kutatók évekig próbálták megfejteni a rejtélyt, hogy hogyan is kerülhetett oxigén a légkörbe. A legújabb eredmények az mutatják, hogy maga az „élet” a felelős ezért a gyökeres változásért. 
Földünket az oxigén megjelenése előtt csupán egysejtű szervezetek lakták. A legősibb fosszíliák 3,5 billió évre becsülhetőek. Az akkor élő egysejtűek közül egy csoportnak kiemelkedően fontos szerepe volt a légkör kialakításában, ők voltak a cianobaktériumok. Ma is szerves részei az ökoszisztémának. ( Ha tömegesen elszaporodnak, a tavak és tengerek felületén kékes-zöld réteget képeznek.) 
Ezek az egysejtűek megtanultak a napból energiát nyerni, valamint vízből és szén-dioxidból cukrokat előállítani saját életfolyamataik fenntartásához. Ez a folyamat a ma jól ismert fotoszintézis, amit minden növényi szervezet végez. A fotoszintézis melléktermékeként pedig oxigén keletkezett, ami így gázként a levegőbe juthatott.Az ma sem bizonyított, hogy hogyan alakulhatott ki a mai légkör. Több kutató tézise szerint ez részben más gázoknak (vulkáni eredetű) is köszönhető, amelyek reakcióba kerültek az oxigénnel, valamint a válasz másik része a cianobaktériumok evolúciójában keresendő. Ez a törzs képes magát többsejtű szervezetté tenni, saját túlélésük érdekében (ami a baktériumokra nem jellemző). A sok sejtből álló „massza” képes volt megosztani a feladatokat az egyes sejtek között. Voltak a fotoszintézisért felelős sejtek, míg mások a szaporodásért, vagy a mozgásért feleltek. A feladatmegosztásnak jelentős előnye volt a többi egysejtűvel szemben, egyszerűen nagyobb volt az esélyük így az életben maradásra. Valószínű, hogy minden ma létező többsejtű élőlény (mi is!) ,ettől az evolúciós foktól eredeztethető.