diveworld blog Hogyan lélegezz maszk nélkül a víz alatt

Hogyan lélegezz maszk nélkül a víz alatt

Aki úgy dönt, hogy belevág a búvárkodásba, és részt vesz az elő kezdő búvártanfolyamon (Open Water Diver), már az első medencés foglalkozáson találkozik a sokak számára nehéz feladatokkal, mint a maszkürítés és a maszk nélküli úszás

Ahhoz, hogy egy búvár 100%-ig otthonosan mozogjon a víz alatt, minden mélységben, a maszk nélküli lélegzésnek és úszásnak bizony automatikusan menni kell, különben nagy az esélye arra, hogy az illető pánikba esik és menteni kell! Ennek a képességnek az elsajátítása sok búvárnak szinte automatikus. Megmagyarázni nemigen tudják, csak csinálják. A kezdő búvárok többsége pedig sokáig küzd a feladattal.

Ebben a rövid összefoglalóban szeretnék most pár hasznos tanácsot adni, hogy mindenki könnyen elsajátítsa ezt a képességet. A jó hír az, hogy ez a képesség teljes mértékben megtanulható, és orrunk anatómiájának és egy ősi reflexnek hála mindenkinél tudatosan szabályozható.

Sajnos mi emberek nem tudjuk elrázni orrnyílásunkat, mint a bálnák és delfinek. Helyette meg kell tanulnunk a lágy szájpadunk és az epiglottiuszunk kontrollálni.

Ahhoz, hogy ezt megértsétek, előtte egy kis anatómia:

diveworld blog garat búvárkodás

A gégefedő (epiglottis) az az anatómiai képlet, amely a légcsövet (trachea) és a nyelőcsövet (eosophagus) választja el egymástól. Ez akadályozza meg, hogy félre nyeljünk evés közben, vagy emiatt nem tudunk egyszerre inni és levegőt venni.

A ki és belélegzést a lágy szájpad irányítja. Ha a lágy szájpad semleges állásban van, a levegő szabadon áramlik az orr és szájüregen keresztül kifelé. Ha megemelkedik, kizárólag szájon keresztül lélegzünk, mert az orrüreget elzárja. Ha lefelé áll, akkor pedig az orrunkon keresztül lélegzünk, és a szájüreg felé vezető út záródik el.

Az gégefedőt és lágy szájpadot sokféleképpen megtanulhatjuk kontrollálni:

I. A gégefedő működését egy nagyon egyszerű módszerrel ki lehet próbálni. Próbálj meg 1 korty vízzel, vagy szájvízzel gargalizálni hátrahajtott fejjel. Ilyenkor a víz nem tud lefolyni a torkodon, mivel elzártad a gégefedővel, a nyelőcsőbe vezető utat.

II. Kilégzéskor állítsd meg a levegő kiáramlását: Vegyél egy nagy levegőt, tartsd nyitva a szád, tegyél, úgy mintha ki akarnád fújni a levegőt, de mégse engedd ki. Ilyenkor a torkod szintén elzáródik, és nem tudod kifújni a levegőd.

III. Az előző gyakorlatot orron keresztül belélegzett levegővel is el lehet végezni. Próbálj meg zárt torokkal belélegezni levegőt. Ha jól csinálod, nem tudsz így lélegezni.

IV, Ismét próbálj zárt torokkal kilélegezni, majd fokozatosan növeld a nyomást a torkodban. Engedj ki kis mennyiségű levegőt, majd hirtelen hagyd abba ezt. Ekkor egy furcsa hangot adsz ki. Ekkor zárod el a gégefedővel újra a torkod.

Lágy szájpad kontroll

I. Csukott szájjal párszor lélegezz ki és be csak orron keresztül. Nyisd ki a szád, és lélegezz kizárólag az orrodon keresztül. Ha jó a szájpad kontrollod szájon keresztül nem tudsz kilélegezni ilyenkor.

II. Fordított helyzetben is működik ugyanez. Szintén nyitott szájjal, próbálj meg csak szájon át lélegezni. Ilyenkor az orrodon keresztül szűnik meg a levegő áramlása.

III. Ha ezt a két módszert lassan váltogatva csinálod, érezni fogod, hogy mélyen a torkodban valami mozog. Ez a lágy szájpadod mozgása, amikor az orr és szájüreg felé nyitja és zárja az utat.

Általában, ha az egyik szabályzása megy tudatosan, megy a másik is, mivel az gégefedő és a lágy szájpad szinkronban működnek egymással.

Ha ezek a gyakorlatok mennek, ki lehet próbálni egy pánt nélküli maszkkal is:

Ha felteszed a maszkod pánt nélkül és az orrodon keresztül beszívsz, egy kis levegőt a maszk az arcodon marad (ha jól illeszkedik). Maszkkal az arcodon próbálj meg szájon át folyamatosan lélegezni. Ha ezt a gyakorlatot sikerül több percen keresztül fenntartani, megtanultad szabályozni a lágy szájpadod működését.

A fent leírt gyakorlatokat, próbáljuk meg minél többször gyakorolni először szárazon aztán medencében, vagy kis mélységben addig, amíg automatikusan nem megy.