diveworld blog Hogyan működik egy regulátor? Általános tudnivalók

Hogyan működik egy regulátor? Általános tudnivalók

Merülések alatt az ember nem igazán gondolkodik el azon, hogy az az eszköz, ami lehetővé teszi a búvárkodást hogyan is működik.

Általános tudnivalók: Ha közvetlenül a palackból próbálnánk levegőhöz jutni, az hamar tüdőkárosodást eredményezne, ugyanis a palackból kiáramló nagynyomású sűrített levegő (200 bar) tönkretenné a tüdőnket. A palackunkhoz csatlakoztatott regulátor első és második lépcsője ezt a 200 bar-os nyomást csökkenti le a normális 1 bar nyomású levegőre, amit gond nélkül lélegzünk be nap, mint nap.

1, Első lépcső: készülhet krómmal bevont rézből vagy titániumból. Az első lépcső egy DIN vagy INT átalakító szelep segítségével csatlakozik a palackhoz. Ennek segítségével a palackban lévő 200 bar/3000 psi értékű sűrített levegő nyomása lecsökken 10 bar/145 psi mennyiségre.

2. Tömlő: Az első és második lépcsőt összekötő, flexibilis rész. Általában gumiból vagy fonatos műanyagból készítik, így rendkívül rugalmas és könnyű marad.

3. Második lépcső: a regulátornak az a része, amiből közvetlenül belélegezzük az 1 bar nyomású levegőt.  A burkolata leggyakrabban hőálló polimerekből készül, de használnak fémet vagy a kettő keverékét is. A belső szerkezeti elemek rozsdamentes acélból készülnek. A prémium modellek titániumból is készülhetnek, amely szintén rozsdamentes.

 

Hogyan tartsd karban megfelelően a regulátorod?

1. Mindig ellenőrizd, hogy a porvédő sapka rajta legyen az első lépcsőn. Soha ne engedd, hogy víz kerüljön az első lépcső belső szerkezetébe.

2. Merülés után mindig mosd el a regulátorod édesvízzel. Bizonyosodj meg róla, hogy sem só, sem pedig homok nem tud később lerakódni rajta.

3. Öblítsd át a második lépcsőt és az octopust édesvízzel, de eközben sose nyomd meg a gyorsadagolót.

4. Ha van a közelben feltöltött palack szereld fel rá és fújass át rajta egy kis levegőt, hogy a maradék víz is távozzon.

5. Ne feledd: a regulátorokat gyakori víz alatti használatra tervezték. Nem tesz jót, ha évekig állnak szárazon. Érdemes őket évente szervízeltetni is.