diveworld blog Megdöbbentő tények, amiket alig páran tudnak a vízről

Megdöbbentő tények, amiket alig páran tudnak a vízről

Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a Föld több mint kétharmadát víz borítja. Ez azonban csak a felszín. Szó szerint. Ugyanis ez a vízréteg annyira vékony, hogy ha egyetlen óriási cseppbe gyűjtenénk bolygónk teljes vízkészletét, mindössze 1400 km ámérőjű lenne, azaz eltörpülne a Föld méretéhez képest.

További megdöbbentő tények, melyekre az ENSZ és a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet jelentéseiben bukkantunk:

- 3,5 millió ember hal meg évente vízzel kapcsolatos megbetegedésben. 84 százalékuk 14 év alatti gyermek. (WHO, 2008)

- Egy ötperces zuhanyozással több vizet használunk el, mint egy fejlődő ország nyomornegyedének lakója egy teljes nap alatt. (ENSZ, Human Development Report, 2006)

- A nem megfelelő minőségű víz és a higiénia hiánya több embert öl meg, mint a fegyverek. (ENSZ, Human Development Report, 2006)

- Nigériában naponta közel 1000 ember hal meg nem megfelelő víz és higiénia következtében, míg Magyarországon évente alig 200. (WHO, 2002)

- A világ kórházaiban a betegek fele valamely, nem megfelelő víz okozta betegségben szenved. (ENSZ, Human Development Report, 2006)

- Minden nyolcadik ember szenved megfelelő víz és higiénia hiányában (WHO, UNICEF, 2008)

- Évente közel másfél millió gyermek hal meg hasmenéses betegségben. (WHO, 2008)

- Egy európai átlagosan 200 liter tiszta vizet használ egy nap, míg egyes fejlődő országokban ez alig 5 liter, azaz nem éri el a minimum érték egynegyedét sem. (ENSZ, Human Development Report, 2006)

- A Kongói Köztársaságban évente 200.000-en halnak meg fertőzött víz fogyasztása és nem megfelelő higiénia következtében, amely hazánk második legnépesebb városának, Debrecennek teljes lakossága. (ENSZ, Human Development Report, 2006)

- Megfelelő minőségű ivóvíz és higiénia biztosításával a gyermekhalálok 50 százaléka megelőzhető lenne. (ENSZ, Human Development Report, 2006)