diveworld blog Merüljünk-e terhesség alatt? Lehetséges ez?

Merüljünk-e terhesség alatt? Lehetséges ez?

A kérdésre a válasz általában: nem. A tudományban nincs sok humán felmérés vagy adat ebben a kérdésben. Kísérletes adatokat csak különböző állatmodelleken végzett mérésekből tudunk. Különböző állati magzatokon (patkány, hörcsög, birka, disznó) vizsgálták a megnövekedett nyomás élettani hatásait hiper bár kamrában a vemhesség különböző szakaszaiban. Azok a magzatok amelyek, az első trimeszter során hosszabb ideig voltak nagyobb nyomásnak (HBO-hyperbaric oxygene) kitéve nagyobb eséllyel születtek kisebb súllyal, keringési elégtelenséggel, defromált koponyával vagy szívvel. Az egyik ilyen kísérletben az állatok több, mint 8 órán keresztül voltak kitéve 3 bar-os nyomásnak. Születés után az újszülöttekben a szív jobb és bal felét elválasztó septum nem záródott megfelelően, vagy valamilyen keringési elégtelenség alakult ki.

Egy másik kutatás a dekompressziós betegség hatását vizsgálta a terhesség harmadik trimeszterében. A kísérletben birkákon idéztek elő dekompressziós betegséget, mivel a placentájuk nagyon hasonló az emberihez. A magzatok vérében a legtöbb esetben kialakultak a buborékok úgy, hogy az anya nem mutatott semmilyen tünetet. A kutatók szívultrahang segítségével ezeket ki is tudták szűrni. Ezekben az esetekben a magzat nagyobb eséllyel született gerinc problémákkal vagy végtag gyengeséggel.

Ha az anya dekompressziós betegséget kap a magzat fokozott veszélynek lesz kitéve, mivel a placentán keresztül kapja az oxigént és tüdejével nem tudja a formálódó nitrogén buborékokat eltávolítani. Ezzel növelve létfontosságú szerveinek károsodását.

A ritka humán esetszám alapján nem lehet kijelenteni 100%-ban a merülés káros hatását a magzatra, de a kockázat valamely keringési rendellenességre biztosan megnövekszik.