diveworld blog Mi az a vertigo és hogyan előzzük meg

Mi az a vertigo és hogyan előzzük meg

Vertigonak nevezzük azt az érzést, amikor a világ elkezd forogni körülöttünk, amíg mi nem mozgunk. A vertigot a fület érintő olyan fertőző betegségek is okozhatnak, mint, a belsőfül gyulladás vagy, a Meiner-féle betegség. 

A vertigo jelensége egyáltalán nem ritka a búvárok között. Általában egy bizonyos mélység elérésekor jelentkezik. A középfülben lévő nyomáskülönbség kiegyenlítése nem csak süllyedéskor, de emelkedéskor is igen fontos. Sokan az egyenlítési nehézségeik ellenére is tovább süllyednek, vagy erőltetik az egyenlítést. Ha a középfül különböző részei között nem egyenlő a nyomás. Ebben az esetben a nyomáskülönbség elég, ha csak minimális eltérésű. Ezt a különbséget érzékeli a belső fül és az itt található egyensúly érzékelő sejtek, amelyek ezt továbbítják az agy felé. Az eltérő nyomásértékek miatt az agy rosszul kalibrálja az egyensúly érzékelést, amely a vertigot eredményezi. A tünetek erőssége egyénenként változhat. Ilyenkor a szédülés és a tájékozódási készség elvesztése mellett, hányinger illetve hányás is bekövetkezhet. Súlyos esetben a belsőfül károsodása is előfordulhat. Vertigo akkor is bekövetkezhet, ha csuklya viselésekor az egyik oldalon a fül jobban le van szigetelve, mint a másik oldalon, ezért nem tud a nyomás megfelelően kiegyenlítődni.

Ezt a kellemetlen hatást, úgy tudjuk a leghatékonyabban elkerülni, hogy mindig odafigyelünk az egyenlítésre a merülés teljes időtartama alatt.