diveworld blog Némó és Szenilla nyomában

Némó és Szenilla nyomában

A bohóchalak, vagy kevésbé ismert nevükön korallsügérek és a doktorhalak szerves részét képezik egy egészséges zátony életének. Főleg a Csendes-, Indiai-óceánban, és a Vörös-tengerben találkozhatunk velük. Színük igen változatos, az élénk narancstól a sötét barnáig bármilyen színárnyalat előfordulhat. A bohóchalak minden faja valamilyen tengeri rózsával él együtt szimbiózisban. A halak lassú és óvatos ismerkedés után, sikeresen „immunizálják” magukat a tengeri rózsa csalánsejtjeinek mérge ellen. Az ismerkedés során, pikkelyeik felszínén egy védő nyákréteget termelnek, ami életük végéig védi őket. Egy kutatás során kiderítették, hogy ha eltávolítják ezt a nyákréteget, a halak elpusztulnak a rózsa mérgétől. Hasonló jelenséget tapasztaltak olyan fiatal egyedeknél is, amelyek előzőleg nem kerültek kapcsolatba tengeri rózsával és beúsztak a tapogatók közé. A biztonságos otthonért cserébe a tengeri rózsa mindig friss vízhez jut a halak úszkálása révén és a táplálék forrása is állandó. A halak másik különös tulajdonsága, hogy minden egyed transzszexuális. Minden ivadék hímként jön világra, majd a 8-10 fős csoporton belül kialakult hierarchiában, a legdominánsabb és méretben a legnagyobb nemet vált. A második legtermetesebb pedig a domináns hím lesz. A csoporton belül, kizárólag nekik van szaporodási joguk. Ha a nőstény elpusztul, akkor hímnemű társa válik nősténnyé. (Ezek szerint Némonak apuka helyett anyukája lett.) A kis csoporton belül könnyen észre lehet venni a domináns párt, ugyanis a többi társuk általában 10-15%-al kisebb méretű. Ha egy alsóbb rangú hal mégis növekedésnek indulna felette álló társaihoz képest, a többi kiközösítené és elüldözné a rózsából.

De ne feletkezzünk meg a Pixar film másik főszereplőjéről, Szenilláról sem, aki hivatalos nevén egy palettás doktorhal. A doktorhalak is fontos, kulcs fajai egy zátony életének. A korallok egészségének őrzői, mivel a rajtuk növő algával táplálkoznak főként. Nevüket (surgeonfish) háti és hasi tájékon elhelyezkedő kés/szike élességű tüskéikről kapták. Az óvatlan, vagy túl kíváncsi embereknek mély, fájdalmas és igen lassan gyógyuló sérüléseket tudnak okozni. A palettás doktrohal az Indiai-, és Csendes-óceánban él leginkább, bár élőhelye kiterjedt, a faj előfordulása nem gyakori. A doktorhalak családjába tartozó más fajok a Vörös-tengerben is megtalálhatóak. Az ivadékok és juvenilis egyedek általában csoportosan élnek a karfiol korall (Pocillopora eydouxi) ágai között. A filmben, Szenillát egy elég rövid memóriával rendelkező halként ismerhette meg a világ. A valóságban ennek az ellenkezője igaz. Ezek a halak rendkívül jó memóriával és tanulási képességekkel rendelkeznek. Számos dologra hónapokkal később is képesek emlékezni, ezt azzal igazolták a kutatók, hogy megtanították a halakat, a táplálékot egy bizonyos hanggal összekötni. Erre még 5 hónappal később is emlékeztek az állatok. A doktorhalak rendelkeznek még egy furcsa tulajdonsággal: éjszaka képesek színt váltani. A palettás doktorhal ragyogó kék színe éjjel megfakul, szinte fehéres-lilás árnyalatot vesz fel. Ezt a jelenséget azzal magyarázzák, hogy éjjel, a bőrben található speciális pigmentek másként verik vissza a fényt, valamint az idegrendszeri aktivitás jelentősen lecsökken.

Egy egészséges korallzátony fenntartásában kulcsfontosságú mind a bohóchalak, mind pedig a doktorhalak jelenléte. Hiányuk hamar okozná a korallok elalgásodását, és pusztulását, valamint kártékony fajok elszaporodását. A filmmel ellentétben soha, ne gyűjtsünk be ilyen fajokat akváriumi díszhalnak, mert azzal lehet, hogy halálra ítéljük az a korall közösséget!