diveworld blog Palau a cápa rezervátum

Palau a cápa rezervátum

Palau zátonyain négyzetkilométerenként több hal, korall és egyéb gerinctelen állat él, mint szinte bárhol máshol a világon.
Palau a Karolina-szigetek legnyugatibb szigetcsoportjain helyezkedik el. Az államot 241 sziget alkotja, amelyből csupán 12 lakott. Nagyobb szigetei vulkanikus eredetűek, a kisebbek korallképződmények. A Palaut alkotó szigetcsoportok a Palau-szigetek, a Sonsorol-szigetek, Pulo Anna és Merir. A legnagyobb, lakott szigetek a Palau-lagúnát veszik körül. A teljes lakosság kétharmada egyetlen szigeten, Koror szigeten él. Tőlük délnyugatra, kb. 600 km távolságra több lakott szigetcsoport található, ezek is részei Palau államnak. A fő szigetcsoportról nyugatra található kb. 200 apró, lakatlan sziget, összefoglaló néven Chelbacheb-szigetek.

Ez a Föld egyik legnagyobb vízi ökoszisztémája, a terület 1500 halfajnak, 500 korallfajnak és több, mint 100 cápa és rája fajnak ad otthont. Így a tenger Serengetije ként ismert. Ez egy meseszép környezet, rendkívül tiszta a víz, mivel a legközelebbi szárazföld (a Fülöp-szigetek) 1100 km-re található. Érintetlen vizekben merülhetünk itt, sok-sok hallal és kevés búvárral.  Palaunál három nagy óceáni áramlat találkozik, mellyel különböző fajok utaznak az Indiai- és Csendes-óceánban. Palau egy víz alatti hegy csúcsán fekszik, amely 70 millió évvel ezelőtt alakult ki. Ennek köszönhetőek a gyönyörű hegygerincek Palau mindkét oldalán, amelyek révén az óceán itt csodás földtani jellemzőkkel bír. Mivel tápanyagból dús víz érkezik a mélyből és termékennyé teszi a sekélyebb szirteket, így gazdag vízi élet alakulhatott ki sokféle halfajjal, hatalmas rajokkal és pompás cápafajokkal. Palaun ritkán fordul elő, hogy nem látunk cápákat. A helyszíntől, a napszaktól, valamint a hónaptól függően akár százával is találkozhatunk velük a merülő helyeken. Ám a ragadozók paradicsomában egykor mészárlás zajlott. A nyolcvanas évek közepére a cápahalászat egyre nagyobb méreteket öltött Palaun, mivel megnőtt a kereslet a cápauszony leves iránt, amely néhány ázsiai országban a jólét szimbóluma. A halászhajók évekig büntetlenül portyáztak ezeken a vizeken. A cápauszony leválasztása rendívül ártalmas halászati módszer, amelyet a cápauszony leves miatt végeztek itt. A lényege, hogy kifogják a cápákat, levágják az uszonyukat, majd a megcsonkított állatot visszadobják a vízbe, gyakran élve. A cápák számára ez egyenlő a halállal, a halászok az uszony megszerzése után hagyják elpusztulni őket. Az orvhalászok évtizedeken át pusztítottak.

Végül 2009-ben Palau kormánya fellépett ellenük és létrehozta a világ egyik első cáparezervátumát, így illegálissá vált a cápahalászat ezeken a vizeken. A cáparezervátum 600 km2-en terül el. Ma már a cápák a nemzetközi turizmus fő attrakciói, ami előnyös Palau gazdaságának. Sok búvár jön ide, hogy cápákat lásson, ami révén védi a populációt és ez nem csak ökológia szempontból jó, hanem Palau bevételeit is növeli. 2012-ben felmérték Palau cápapopulációjának értékét. Egy élő példány több, mint 170 000 dollárt termel évente a turizmusnak, vagyis élete során csaknem kétmilliót. Egy kimúlt példány nagyjából 100 dollárt ér a kikötőben és a pénz gyakran külföldi orvhalászokhoz kerül. Egy élő cápa egyetlen év alatt ezerszer nagyobb bevételt jelent Palaunak, mint egy elpusztult példány. Az élő cápák évente 18 millió dollárt hoznak az országnak, ez az összeg Palau GDP-jének 8%-át teszi ki. Tehát összességében nem éri meg bántani a cápákat. A halászok többet keresnének azzal, hogy ha halat adnának el a búvároknak, akik ide látogatnak a cápák miatt, mint azzal, hogy kifogják a cápákat. Az élő cápák jövedelmező és megújuló forrást jelentenek a jövő generációinak. A cápahalászat betiltása kockázatot is hordozott magában. Mivel veszélyeztette a gyümölcsöző ázsiai sporthorgászatot. Viszont az ökoturizmus, melynek keretében a búvárok cápákkal találkozhatnak, egyre népszerűbb és minden évben egyre több turista látogat el Palaura.

Az utóbbi években a kutatók jelentős változást látnak ezeken a területeken. A cápa populáció fogyatkozása megállt, a példányok egészségesek és maguk is döntő szerepet játszanak az óceán egészségének megőrzésében. Palau kultúrájában a cápa a bátorságot és az erőt jelképezi.