diveworld blog Soha ne tartsd vissza a levegőt búvárkodás közben

Soha ne tartsd vissza a levegőt búvárkodás közben

A kezdő búvártanfolyamkor pontosan elmagyarázzuk és megtanítjuk, hogy lehet elkerülni a tüdővel kapcsolatos problémákat merülés közben. De úgy gondoljuk fontos tudni, hogy mi is történhet valójában!

A tüdőnket két lemezű mellhártya veszi körül. Az egyik kötőszövetes lemez a mellkasfalhoz tapad, a másik a tüdőt borítja. A két mellhártyát filmszerű folyadék rögzíti egymáshoz. A légzésünk a mellkas és a rekeszizom mozgása alapján valósul meg. Belégzéskor tágul a mellkas, a rekeszizom a hasüreg felé mozdul, nyitott légutak esetén a levegő a tüdőbe áramlik. Kilégzéskor a rekeszizom a mellkas felé mozdul, a mellkas szűkül, nyitott légutak esetén a levegő a tüdőből kiáramlik. Fontos tudni, hogy tüdőnkben a legerőltetettebb kilégzést követően is marad levegő. A légutakat a gégefedővel zárjuk.            

Ezek tudatában képzeljük el, mi történik, ha a búvárkodás alapszabályát – mindig folyamatosan lélegezz, ne tartsd vissza a levegőt!!! - be nem tartva elkezdünk emelkedni; legyen ennek oka akár pánik, figyelmetlenség vagy más egyéb.

Visszatartjuk a levegőt, tehát zárjuk a légutakat, a levegőnek nincs kiút. Emelkedünk, csökken a nyomás, a tüdőnkben lévő levegő térfogata folyamatosan növekszik. Tüdőnk tágulási képessége elenyésző, körülbelül a legerőltetettebb belégzés állapota a maximum. Ha ezt a pontot elérjük, a rendszer leggyengébb része, a porcos légutak (hörgők, légcső) fognak sérülni. Megrepednek, a szövetek közé kiáramlik a repedésen keresztül a nagy nyomású levegő, mely a szövetekből kiáramló vérrel együtt elzárja a légzés útját; a vér megjelenhet a szájban és orrnyílásokban. Ha a repedés a mellhártya áthajlásnál történik, akkor levegő kerülhet a szívburok alá is, ez meggátolja a szívünk tágulását, nem tud bele vér áramlani, így nincs mit tovább pumpálnia. Tehát összeomolhat a légzésünk és keringésünk is. Megtörténhet az is, hogy fenti folyamatok során az artériás rendszerbe levegő kerül, mely elzárja a szövetek felé áramló oxigén dús vér útját, ez csak tovább rontja a kialakult súlyos helyzetet.

Kis mélység esetén is végzetes baleset történhet. Soha ne tartsd vissza a levegőt búvárkodás közben!

Ha az artériás rendszerbe apró légbuborékok kerülnek, amely vezethet a keletkezési helytől függően embóliához vagy ischemiás strokehoz is. Ezek nemcsak a hirtelen felemelkedéskor léphetnek fel, de kis százalékban a helytelen vagy erőltetett egyenlítés esetén is.