Ugrás az oldal tartalmára

EgyiptomDahabi búvártúraFedezd fel a csodás korallokat

10merülés
7nap

EGYIPTOM - DAHABI BÚVÁRTÚRA

A Sínai-félsziget keleti partján fekvő kisváros homokos tengerpartján korszerű szállodák (Hilton, Coralia, Swiss Inn, Dahabeya és Tropitel), éttermek, búvár klubok találhatók. A természet azonban máig megőrizte érintetlenségét. Akik nem szeretik a nagyvárosok nyüzsgését, azoknak ajánljuk ezt a csendes, nyugalmat sugárzó kisvárost, Dahabot, mely kb. 1 órányi autóútra található a repülőtértől. 

KEZDŐKNEK, VIZSGÁZÓKNAK ÉS TAPASZTALT BÚVÁROKNAK

Kiváló lehetőség a nyílt vízi búvárvizsga letételére, kezdő búvárok számára az élmenyekkel teli gyakorlásra valamint haladó búvároknak felfedezni a Vörös-tenger élővilágát. Hozd el párodat vagy barátodat, mert Ő is remekül érzi majd magát. 

HALADÓ BÚVÁROKNAK

A Vörös-tenger legszebb merülőhelyeinek felfedezését ajánljuk egy kellemes szállodai túrán, ahol a merülések mellett felfedezheted Egyiptomot is. A hotelben bár, úszómedence, billiárd, konditerem áll a vendégek rendelkezésére. Tágas légkondicionált szobákban balkon vagy terasz szolgálja a pihenést. 5 perc sétára a Lighthouse búvárközponttól. Homokos part, illetve korallzátony húzódik közvetlen a szálloda előtt. Standard kétágyas szobákon kívül családi szobák és három ágyas szobák is foglalhatóak. Kiváló alkalom, hogy a családodat vagy a barátaidat is magaddal hozd, hisz amíg Te búvárkodsz, ők pihenhetnek, felfedezhetik Egyiptomot, megismerhetik a Vörös-tenger élővilágát sznorkelezés közben vagy akár egy-egy próbamerülés alkalmával a búvárkodás szerelmeseivé is válhatnak. A túra során összesen 10 merülésre kerül majd sor. A búvárkodás mellett strandolhatsz, napozhatsz, bejárhatod Dahabot vagy akár fakultatív programokon is részt vehetsz. Esténként közös vacsora, séta, beszélgetés és buli vár minket. 

EGY KIS ÍZELÍTŐ A LEGÉRDEKESEBB MERÜLŐHELYEKRŐL
LIGHTHOUSE REEF

Közvetlenül a búvárcenter előtt, Dahab egyik legismertebb és élővilágban leggazdagabb zátonya húzódik. Apálykor a felszín fölé emelkedik a zátony teteje, mely lépcsőzetesen merül a mélybe. Minden egyes része megfelel a búvárok érdeklődésének. 6-15-18-22-30-40m-es mélységekben lágy korallok, tűzhalak, murénák, vitorláshalak, tonhalak, sügérek, bohóchalak várják a kíváncsi búvárokat. Maximum mélység 40 méter. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

3 POOLS

Dahab déli részén 3 medence alakú rés található a korallzátonyban, amelyről a Three Pools merülőhely a nevét kapta. Az összefüggő korallkertet kisebb kanyonok szakítják meg, ahol a sekély vízben jó fényviszonyok mellett ezernyi színben pompáznak a korallok. A meleg medencékben halak sokasága várja a kíváncsiskodókat. Maximum mélység 30+ méter.

ABU TAHLA

Abu Helal után, ha a part mentén haladunk, egy szikla jelzi a merülőhelyet. Mivel a vízbemenetel kicsit körülményes, és nehezebb az átlagosnál, ezért a merülőhely koralljai még mindig érintetlenek. A tengerfenék díszítéséről egybenőtt korallszőnyeg gondoskodik. Maximum mélység 25 méter. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

GABR EL BINT

Dahab legszebb és legmegkíméltebb merülőhelye. Egy szomorú beduin monda után kapta a merülőhely a nevét, miután egy szerelmespár fiú tagja meghalt a hegyekben, és a lány a szikláról a tengerbe vetette magát. (arabul Gebr - szirt, Bent - lány). A tenger mélye a mai napig mindig új meglepetésekkel várja a búvárokat. Találkoztunk már itt delfinekkel, cetcápával, pörölycápával és mantával. Állandó lakók itt nagy sügérek is és nem félnek a búvároktól. Ez a merülőhely csak hajóval, vagy teveháton érhető el. Maximum mélység 25 méter. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

ISLAND

Dahab egyik legszebb merülőhelye. Két elsüllyedt korallsziget egy természetes labirintust képez a homokos tengerfenéken, pár méterre a parttól. A szigeteket körülúszva kék pettyes rájákat, napóleonhalakat, teknősöket, korall sügéreket, barakudákat és szerencsés esetben polipokat is láthatunk. Maximum mélység 19 méter. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

ABU HELAL

A part menti homokos lagúnából kiúszva, a korallzátony teljes szépségében tárul elénk. Halakat, polipokat, rákokat, tintahalakat láthatunk mindenfelé. Délután a napóleonhal is előbújhat a korallok mögül. Ha állandóan keletnek tartunk, 40 méter körül egy úgynevezett kis kanyonra lelünk, melynek hossza cca. 65 méter. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

SHARK CAVES

A 3 Pools és a Golden Blocks között található zátony régebben szirti cápák otthonául szolgált, sajnos mára csak elvétve láthatunk cápákat ezen a merülőhelyen. Felfedezhetünk itt óriásmurénát, skorpióhalat, üveghal rajokat, vagy az asztalkorallok árnyékában megbúvó pizsamáscsigákat. Maximum mélység 30 méter.

SMALL BLUE HOLE

A Caves és a Gabr El Bint merülőhelyek között helyezkedik el, megközelíteni kizárólag hajóval vagy tevés szafarival lehet. Ennek köszönhetően Dahab egyik legérintetlenebb korallkertjét találjuk itt. A partról nézve, a Blue Hole-hoz hasonló képet láthatunk egy 15 méter átmérőjű, ovális formájú lyukat a zátonyban. Alámerülve, egy 10 méter mély homokos aljzattal rendelkező, koralloszlopokkal tarkított medencében találjuk magunkat. A medence északi oldalán, egy egybenőtt asztalkorall (1 méter mélységben) jelzi a kijáratot a zátony külső falához. A zátony külső fala mentén jobbra haladva, egy mesés korall-labirintus tárul elénk. Az ezerszínű gyöngykorall hidakat, lila lágykorallok díszítik. Sügérek, ráják, teknősök otthona ez a csodálatos sziget. Csakis dagálykor, a kora reggeli órákban merülhető, az áramlatok miatt csak haladó búvárok részére ajánlott. Maximum mélység 20 méter.

CANYON

A tenger felszíne alatt 22 méteres mélységben egy repedés, a Canyon kezdődik. Ez helyenként nyílt, máshol pedig zárt barlangot képez. A Canyon egy tágas barlanggá bővül, amelynek homokos padozata 30 méteren van. A felső részén egy 4 köbméteres üreg található, amelybe kéményen át juthatunk el, amely tele van üveghalakkal. Itt a búvároknak egy szabályos halfelhőn kell átúsznia a kijárathoz. A barlang mennyezetén keresztül millió buborék válik ki, amiben a kijövetelünk után tudunk gyönyörködni. Maximum mélység 54 méter. Haladó búvároknak ajánlott.

BELLS & BLUE HOLE

A világon az egyik legismertebb dahabi merülőhely. A veszélyessége miatt vált híressé. Nagyon elővigyázatos búvárkodást igényel. A képen látható nyílást 52 méteres mélységben egy alagút köti össze a nyílt tengerrel, melyből már nagyon sok búvár nem tért vissza. A valószínűleg meteor ütötte kráter külső oldalán színpompás korallzátony kápráztatja el a merülőket. A külső oldalon 7 méteres mélységben egy bejárat található, itt lehet bejutni a Bells merülőhely felöl. Kiváló hely szabadtüdős merülésre is akár. Maximum mélység 210+ méter.

Bells függőleges korallfolyosó igazi élményekkel kecsegtet 32 méteren található kijáratból, a korallokkal díszített fal mentén, áramlatban való merülést hajthatunk végre a „Blue Hole” irányába. A merülőhelyet a fal egyedülálló fekvése miatt is érdemes felkeresni minden ide látogatónak. A lenyűgöző látványt csodálva a búvárok gyakran láthatnak itt mantát, teknőst, cápát. Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a kijárat csupán néhány méterre található a bejárati ponttól vagy a gyakorlatban bevett szokáshoz híven a Blue Hole kijáratát válasszuk. Maximum mélység 200+ méter.