Ugrás az oldal tartalmára

HorvátországSenji búvártúraVizsgamerülés az Adrián

5merülés
4nap
Owdmin. képesítés
Következő:
Senji búvártúra
2024-08-15 van hátra

HORVÁTORSZÁG - SENJI BÚVÁRTÚRA

A búvárbázis egy kis öböl, melynek védettsége nagyon jó lehetőséget nyújt kezdőknek tanulásra, tapasztalatszerzésre és vizsgamerülésre. A búvárbázis 150LE, 6m -es motorcsónakjával gyorsan elérhetők a közeli szigetek. A merülések során gorgóniás falakat, édesvízi forrásokat és barlangokat nézhetünk meg. A búvárkodás mellett strandolhatsz, napozhatsz, várost is nézhetsz, esténként bulik vannak a parton. Nyugodtan hozhatod magaddal a barátnődet vagy barátodat, Ő sem fog unatkozni..

KEZDŐKNEK ÉS VIZSGÁZÓKNAK

A tanuló búvárok jellemzően Horvátországba jönnek el vizsgázni, ahol minimum 5 merülést hajtunk végre a csütörtöktől vasárnapig tartó búvártúra során. Pénteken és szombaton, délelőtt és délután merülünk vizsgázó búvárainkkal az búvárbázis kötvetlen közelében az öbölben. Az első 4 merülés jelenti a vizsgát, ahol be kell mutatnod azokat a feladatokat, amiket az uszodai oktatáson együtt begyakorotlunk. A feladatok nem hosszúak, így ellentétben az édesvízi tavakkal, van lehetőség a merüléseket igazi búvárélményekkel gazdagítani, tehát a kötelező feladatok elvégzése után nem jövünk fel egyből a felszínre, hanem úszkálunk, nézelődünk és ami számodra, mint tanuló búvárnak nagyon fontos, bővítheted búvár tapasztalataidat. Szombaton este a vizsgázott búvárok számára egy búváravatási ceremóniával kedveskedünk. Törekszünk rá, hogy ez egy életre szóló jó élmény legyen.

HALADÓ BÚVÁROKNAK

Haladó búvároknak a check dive-ot követően, az öböl jobb és bal oldalán, parti merüléseket és hajós kalandokat is kínálunk. A helyi bázis hajójával vagy bérelt vízibusszal könnyen és gyorsan eljuthatunk a környező merülőhelyekre.

EGY KIS ÍZELÍTŐ A LEGÉRDEKESEBB MERÜLŐHELYEKRŐL
OPEL KADETT AUTÓRONCS

A Senj-i búvárbázisról nagyon jó hajós merüléseket lehet tenni, de az öbölben is jó lehetőség van a búvárkodásra. Mindig lehet találni pár csikóhalat és polipot, de még halrajok is előfordulnak. Kezdők búvárok és fürdőzők számára is ideális hely. A kemping fölött levő szerpentines út néha nem kegyelmez a figyelmetlen autósoknak. Egy személyautó zuhant le 30-40 métert körülbelül sok-sok éve már, ezt az összetört roncsot a tengerben hagyták. Jelenleg 25-27 méter mélységben található, ami a haladó búvárok számára könnyen megközelíthető. A látótávolság kiváló, így már 10 méter mélységből is jól látszik az autó, ezért 18 méterről a kezdő búvárok is megcsodálhatják. A kempingtől körülbelül 300 méter felszíni úszásra, a part mentén dél felé, egy jellegzetes kiugró sziklánál, lehet megkezdeni a merülést. A kocsi teteje hiányzik, de az ülések, a motor és a sebességváltó a helyén van. A roncs megtekintése után kényelmesen vissza lehet úszni a kempingig, végig a part menti falat követve. Útközben nézelődhetünk, az üregekben polipot, lent az aljzaton csikóhalakat, de akár lepényhalat is lehet látni.

KRK HASADÉK

Kellemes fal melletti merülés a bázisról, hajóval. A fal sziklás, üreges, amit érdemes alaposan szemügyre venni, mert polip, kőhal, tengeri pók is előfordul itt. A fal tövénél 15-20 m-es mélységben a  tengerfenéken érdekes, több méteres sziklák illetve sziklahasadékok láthatók.

GYÖNGY-SZÍRT

A búvárbázisról hajóval 10-15 perc alatt juthatunk el ide. A "Gyöngy-szírt"-nek nevezett üreg bejárata 18 méteren kezdődik és 9 méteres mélységig jutunk fel, miután átúsztuk a körülbelül 10-15 méter hosszú alagutat. Az alagút egyik végéből a másikba tisztán át lehet látni. Az élmény igazából az átúszás után kezdődik. Jobbra és kissé lejjebb ereszkedve, a szírt oldala egy gyönyörű fal, 25-40 méterig rengeteg sárga szivacs, legyezőkorall és lágykorall található.

STRALOVA

Az öböl északkeleti csücskében könnyen lehet horgonyozni, kicsi a vízmélység. Az öbölbe beúszva rengeteg édesvízbetöréssel találkozhatunk, amik felfelé törnek. A látótávolság kiváló, nagyobb halrajok jellemzőek, de néha egy-egy különlegességgel is lehet találkozni, a múltkor például egy nagy ördöghalat fedeztünk fel az aljzaton. Több helyen amfóra maradványok is találhatók. Maximum mélység 30 méter, a látótávolság 10-25 méter.

PRVIĆ

Sziklás, hasadékos zátony. Az üreg bejárata 33 méteren van. Hatalmas durbincs rajokkal, valamint rengeteg zsákállattal találkozhatunk.