tudnivalók banner

MINDEN AMIT TUDNI ÉRDEMES A BÚVÁRKODÁSRÓL,

vagy minden amit féltél megkérdezni...

Milyen feltételek kellenek ahhoz, hogy búvár legyek?

Olvasd el rövid tájékoztatónkat, hogy bevezethessünk Téged is a búvárokodás világába...

Szinte mindenki el tudja végezni a búvártanfolyamot.

Ha izgalmakra vagy kalandra vágysz, jó esélyed van rá, hogy lelkes PADI búvár légy.

Gyere el velünk egy próbamerülésre, hogy közelebbről is megismerkedj a búvárkodással.

Ne feledd az alábbi követelményeket:

Minimális életkor: 10 év, ha a tanfolyamon szülő vagy gyám kíséri. 12 évnél idősebb személyek szülő vagy gyám nélkül is elvégehetik a tanfolyamot, de beleegyezésük szükséges. Azok a 15 év alatti személyek, akik sikeresen elvégzik a tanfolyamot, PADI Junior Open Water Diver minősítést nyernek, amit a 15-dik életév betöltésével PADI Open Water Diver minősítésre válthatnak.

Fizikai követelmények: Biztonsági okból minden hallgató kitölt egy rövid kérdőívet, mely olyan egészségügyi állapotokról érdeklődik, amik búvárkodásnál problémát jelenthetnek. Ha nálad egyik sem áll fenn, írd alá a kérdőívet, és máris kezdhetsz. Ha valamelyik fennáll nálad, elővigyázatosságból orvosodnak kell értékelni ezt az állapotot a búvárkodás szempontjából, és alá kell írnia egy egészségügyi űrlapot, mely igazolja, hogy alkalmas vagy a búvárkodásra. Néhol a helyi jogszabályok megkövetelik, hogy minden könnyűbúvár hallgató essen át orvosi vizsgálaton, mielőtt megkezdi a tanfolyamot.

Vízi készségek: Mielőtt elvégzed a PADI Open Water Diver tanfolyamot, oktatódnak be kell mutatnod alapvető vizi készségeidet, azaz 200 métert/yardot kell úsznod (vagy 300 métert/yardot maszkban, uszonnyal és légzőcsővel). Erre nincs szintidő megállapítva, és olyan stílusban úszol, amilyenben akarsz. Ezenkívül 10 percig kell a víz felszínén lebegned vagy a vizet taposnod, megint csak az általad választott módon.

Testi hibákról: Bárki, aki teljesíti a teljesítménykövetelményeket, megszerezheti a minősítést. Sok kisegítő technika van, melyek lehetővé teszik a testi hibával élőknek, hogy e követelményeket teljesítsék. Végtagbénulásban szenvedő, amputált és más fogyatékkal élők is gyakran megszerzik a PADI Open Water Diver minősítést. Bővebb tájékoztatásért vedd vel velünk a kapcsolatot.

Tanulási anyagok: A PADI Open Water Diver búvártanfolyam alatt és a tanfolyam után ismétlés céljából, valamint referenciaként szükséged lesz a PADI Open Water Diver kézikönyvre, a PADI Open Water Diver videóra, vagy a PADI Open Water Diver multimédia csomagjára (számítógépes tanuláshoz). Szükséged lesz továbbá PADI merülési naplóra és Kedvtelési Búvár Táblázatra (Táblázat, A KerékTM vagy eRDPTM).

További fejezetekben többet is megtudhatsz a búvártanfolyamokról.

MEDDIG TART MEGTANULNI BÚVÁRKODNI?

Ez csak rajtad múlik! A saját ütemed szerint haladhatsz...

Te döntesz!

Hamarabb fogsz merülni, mint gondolnád. A PADI Open Water Diver tanfolyamot kettő-három-négy naptól, hat hétig terjedő időtartamok alatt szokták elvégezni, attól függően, milyen gyakran találkozol PADI búvároktatóddal. A PADI tanfolyamok teljesítmény-alapúak, ami azt jelenti, hogy oktatód abban érdekelt, hogy megtanulj búvárkodni, nem abban, hogy mennyi időt töltesz egy tanteremben.

Olvasd el a "Mivel jár egy kezdő búvártanfolyam?" részt, hogy többet tudhass meg a PADI Open Water Diver tanfolyamról, vagy a tanfolyamok menüpontban válaszd ki az Open Water Diver tanfolyamot.

MIBŐL ÁLL EGY KEZDŐ BÚVÁRTANFOLYAM?

Elméleti oktatásból, védett vizi gyakorlatból, majd nyiltvizi merülésből...

Megtanulni búvárkodni nem nehéz, de mint minden hasznos tevékenység, ez is időt és erőfeszítést igényel. Élvezni fogod a PADI Open Water Diver tanfolyam részeit: az elméleti oktatást, a védett vízi merüléseket és a nyíltvízi merüléseket.

Búváriskolánk a PADI Open Water Diver tanfolyamokat rugalmasan, azaz olyan időpontokban indítja, melyek nagy valószínűséggel mindenki számára alkalmasak. Lehetőséged van a PADI Open Water Diver tanfolyamot akár 3-4 nap alatt elvégezni, vagy ha több időre van szükséged a tanuláshoz, lassabban is haladhatsz. A védett- és nyíltvizi merüléseidet akár három-négy nap alatt teljesítheted. A meghirdetett búvártanfolyamok rugalmasabb ütemezése érdekében, – legyen az magán, vagy csoportos búvártanfolyam, – lépj velünk kapcsolatba!

1. Elméleti oktatás
Az elméleti oktatás alkalmával elsajátítod a búvárkodással kapcsolatos fogalmakat, alapvető szabályokat, tanulsz a búvárok egyes felszereléseiről. Ebben segítségedre lesz, ha elolvasod a PADI Open Water Diver Kézikönyvet és megnézed a PADI Open Water Diver oktatóvideót. (Ha szeretsz számítógéppel tanulni, megkaphatod a PADI Open Water Diver Mutlimédia csomagot, DVD-n.) Például olyan dolgokat tanulsz majd meg, hogy miként hat a nyomás a testedre, hogyan kommunikálj merülőtársaddal a víz alatt, vagy hogy milyen szabályokat kell betartanod, hogy biztonságban legyél. Minden megtanult fejezet tananyagát röviden átismétlitek PADI búvároktatóddal, majd rövid tudásáttekintőt töltesz ki, hogy meggyőződjön arról, biztos a tudásod.

2. Védett vizi merülések
Megtanultad a kulcsfontosságú búvár ismereteket, eljárásokat. Tanultál elémletben a búvárfelszerelésekről. Itt már gyakorlatban is elkezded a búvárkodást, ellenőrzött körülmények között. A védett vizi merülések alkalmával megtanítjuk hogyan kell a maszkodból a vizet kiüríteni felszínre jövetel nélkül. Gyakorolsz néhány vészhelyzeti készséget minden eshetőségre, pl. a levegő megosztását merülőtársaddal. A kötelező gyakorlati elemek mellett, játékokkal fejlesztheted búvár készségeidet, miközben új barátokat szerzel és szórakozol.

A védett vizi merülés során, azokat a készségeket sajátítod el, melyekre a nyílt vízben merüléshez lesz szükséged.

3. Nyíltvízi merülések
Védett vízi merüléseid után, új barátaiddal és PADI búvároktatóddal együtt, 4 nyíltvízi merüléssel folytatod a tanulást. Ez az igazi élmény, mikor minden megtanult készséget használva átéled a víz alatti kalandokat – természetesen még kezdő szinten. E merüléseket végrehajthatod lakóhelyedhez közeli merülőhelyen, vagy szabadságod idején egzotikusabb helyszínen, az általunk szervezett búvártúrák alkalmával.

MILYEN ESZKÖZÖKRE VAN SZÜKSÉGEM, HOGY ELKEZDJEK BÚVÁRKODNI?

A tanfolyam idejére a Diveworld Hungary búváriskola biztosít számodra felszerelést...

A búvárkodás elkezdéséhez alapvető eszközökkel (maszk, uszony, légzőcső) jó ha rendelkezel, de nem feltétel. Amire leginkább szükséged lesz, az a kalandvágy.

Biztosítunk számodra búvárfelszerelést a védettvizi merülésekhez, Magyarországon a vizsgamerüléshez is.

Ajánlott befektetni a búvárfelszerelésbe, mert:
– kényelmesebben tanulsz búvárkodni a magad választotta felszerelést használva
– kényelmesebben tanulsz búvárkodni a rád illeszkedő felszerelésben
– a saját felszereléssel rendelkező búvárok többet merülnek
– a saját felszerelés része a búvárkodás örömeinek

Hogy milyen felszerelésre lesz szükséged, az a merüléseid körülményeitől is függ (trópusi, mérsékelt-övi, hideg, technikai). Amikor a PADI Open Water Diver tanfolyamot elkezded, mi segítünk Neked megtalálni azokat a búvárfelszereléseket, melyek számodra a legjobbak, hogy odalent is kényelmesen érezd magad. Ha úgy döntesz, bérelhetsz felszerelést a búvártanfolyam elvégzése után, későbbi merüléseidhez is.

HOL TUDOK MERÜLNI?

Ahol szeretnél, vagyis bárhol, ahol víz van és ahol nem tiltott...

Természetes vagy mesterséges tavakban, tengerben, folyóban, barlangban, jég alatt, medencében... A merülés helyét elsősorban érdeklődésed szerint, másodsorban búvár képzettséged, harmadsorban a merülőhely megközelíthetősége határozzák meg.

Például ha éppen befejezted PADI Open Water Diver tanfolyamodat, valószínűleg nem az Antarktisz jege alatt lesz a következő merülésed. Ne korlátozzd gondolataid csupán az utazási magazinokban látható meleg, tiszta vízű helyekre. A legjobb merülések néha közelebb vannak, mint hinnéd, és szokatlanabbak, mint gondolnád...

Merülőhelyed lehet a külön, búvárok számára épített speciális medence vagy az olyan természetes merülőhelyek, mint a belizei Nagy Kék Lyuk, az ausztrál Óriás Korallzátony vagy a japán Yonaguni. Merülhetsz azonban barlangban, mesterséges víztározóban, vagy őskori leletekkel teli folyóban is.

A merülési helyed kiválasztása után, gondoskodnod kell róla, hogy a megfelelő búvárfelszerelést használd. Például rossz látási körülményekhez lámpát, hideg vízben arra alkalmas búvárruhát, erős áramlatokhoz búvárcsáklyát használj. Búváriskolánk rendszeresen szervez kiváló tanfolyamokat és élménydús búvártúrákat, kezdő és haladó búvároknak is, hogy legyen merülőtársad az álmaidhoz

NINCS MITŐL FÉLNI!

Hidd el, hogy nincs mitől félned, a búvárkodással a víziszonyodat is leküzdheted.

A búvárkodás azoknak is ajánlott, akik félnek a víztől, hiszen ellenőrzött körülmények között, uszodában zajlanak az első merülések, így a búvárkodás nem csak kedvtelési tevékenység, hanem terápiás módszer is lehet a víziszony leküzdésére.

A búvárkodás tanulása segít, hogy átalakítsd
... a félénkséget önbizalommá
... a félelmet bátorsággá
... a várakozást szenvedéllyé
... a kishitűséget eredménnyé.

A könnyűbúvárkodás egyedülálló lehetőséget ad számodra, hogy szembenézz a kihívásokkal és átalakítsd az életed. Ha búvár leszel, az önbizalmat ad, ami átsugárzik mindennapi életedbe is.

Ha olyan tevékenységbe kezdesz, mint a búvárkodás, természetes, hogy vannak kérdéseid. Megpróbálunk választ adni ezekre a kérdésre.

Kérdés: Fáj a fülem, ha lemegyek az úszómedence fenekére, vagy légzőcsővel lemerülök. Akadályt jelent-e ez abban, hogy légzőkészülékes búvár legyek?

Válasz: Nem, feltéve, hogy füled és arcüreged nem rendellenes. A kellemetlen érzés normális, mivel a víznyomás hatással van a füledre. Szerencsére testünk tud alkalmazkodni a fülünkre ható nyomásváltozáshoz –. Mi megtanítjuk Neked hogyan.

Kérdés: Fülbántalmak, cukorbaj, asztma, allergia, dohányzás eleve kizárja a búvárkodást?

Válasz: Nem feltétlenül. Bármilyen betegség, ami a füllel, az arcüregekkel, a légzési funkciókkal, a szívműködéssel kapcsolatos, vagy megváltoztathatja a tudati állapotot, gondot jelent, de csak orvos tudja értékelni az illető egyéni kockázatát. Az orvosok, ha könnyűbúvár-jelöltet értékelnek, konzultálhatnak a Divers Alert Network-el (DAN).

Kérdés: Melyek a búvárkodással kapcsolatos legáltalánosabb sérülések vagy betegségek?

Válasz: A napszúrás, a tengeribetegség, és az tengeri élőlények okozta csípések, a tereptárgyakból szerezhető karcolások. Jó hír, hogy mindegyik sérülés megelőzhető védőruhával, azzal hogy távol maradunk a tereptárgyaktól és vigyázunk, hova tesszük kezünket, lábunkat.

Kérdés: Mi a helyzet a cápákkal?

Válasz: Ha szerencséd van, látsz cápát. Bár cápaincidensek előfordulnak, ezek igen ritkák, és a búvárkodásnál elsősorban szigonyhalászatnál vagy a cápák etetésénél történnek. Mindkettő táplálkozási reakciót vált ki. Legtöbbször, ha cápát látsz, az elúszik, és ezt a látványt viszonylag ritkán élvezhetjük.

Kérdés: Van-e a nőknek speciális gondjuk a búvárkodást illetően?

Válasz: A terhességtől eltekintve nincs. Mivel a fiziológusok keveset tudnak a búvárkodás magzatra gyakorolt hatásairól, azt ajánlják, hogy a nő, ha terhes vagy teherbe kíván esni, tartózkodjon a búvárkodástól. A menstruáció rendszerint nem gond.

Kérdés: Milyen mélyre merülnek a búvárok?

Válasz: A szükséges képzettséggel és gyakorlattal a kedvtelési könnyűbúvárkodás alsó határa 40 méter (130 láb). Kezdő búvárok maradjanak 18 méternél (60 láb) sekélyebb mélységben. Bár ezek a határértékek, a legnépszerűbb merülések mélysége nem haladja meg a 12 métert (40 láb), mert ott a víz melegebb és a színek világosabbak.

Kérdés: Mi történik, ha az összes levegőmet elhasználom?

Válasz: Nem valószínű, hogy elfogy, mert van műszered, amely mindig mutatja, mennyi levegőd van. Így biztonságos tartalékkal térhetsz vissza a felszínre. Azonban ha valamilyen extrém oknál fogva mégiscsak elfogyna a levegőd, merülőtársad tartalék csutorájával, megosztja Veled levegőjét, miközben a felszínre úsztok. Vannak más lehetőségek is, melyeket a képzés során megtanulsz majd.

Kérdés: Mi van, ha klausztrofóbiás vagyok?

Válasz: A kedvtelési búvárkodás, ahogy a nevében is benne van nem kényszerít rá, hogy mélyre merülj. Kezdetnek szoktasd magad hozzá a víz alatti körülményekhez kis mélységben, ez esetben kevés szabályt betartva ugyan, de bármikor felúszhatsz a felszínre. Ehhez kérheted a segítségünket, hiszen számunkra is fontos, hogy kényelmesen érezd magad. Bár a sok felszerelés a szárazföldön nehéz és zavaró lehet, a víz alatt ezek a hátrányok megszűnnek, a súlytalanság érzése egészen felszabadítónak hat. A modern búvármaszkok átlátszó kialakításban is kaphatóak, ilyet is vehetsz, ha a másik fajtában bezártságot érzel.

ISMERD MEG A BÚVÁROK ESZKÖZEIT!

Maszk, légzőcső, uszony, légzőkészülék, palack, búvárruha, búvármellény...

Maszk: segít hogy tisztán láss a víz alatt.

Uszonyok: lehetővé teszik, hogy hatékonyan ússz, a karjaid használata nélkül (Azok, akinek a lábmozgása korlátozott, speciális úszóhártyás kesztyűt viselnek)

Légzőcső: lehetővé teszi, hogy arccal a vízben ússz a felszínen anélkül, hogy egyéb levegőforrást kellene használnod

Búvármellény: angolul BCD (Buoyancy Control Device), mely felszerelésed központi eleme. A BCD tartja levegőpalackodat, felfújhatod és leengedheted, ami lehetővé teszi, hogy lassan süllyedj, „súlytalanul” egy helyben lebegj vagy kényelmesen lebegj a felszínen egy gombnyomásra.

Légzőkészülék: belégzéskor pontosan megfelelő nyomású levegőt szállít a palackodból.

Búvár palack: általában 30-60 percnyi búvárkodáshoz elegendő sűrített levegőt tárol, több változótól, pl. a mélységtől és a tevékenységtől függően.

Búvárruha: a nedves és a száraz ruhák hőszigetelők és megvédenek a kisebb horzsolásoktól. A nedves ruháknál a ruha és a bőröd között kis mennyiségű víz van bezárva. A száraz ruhák szárazon tartanak, mely kényelmes érzés még a legmelegebb (leghidegebb) vízben is.

Nyomásmérő (SPG): állandóan mutatja, mennyi levegőd maradt a palackban, lehetővé téve, hogy merülésedet megfelelő levegőtartalékkal fejezd be.

Biztonsági levegőforrás: a légzőkészülékhez kapcsolódó második csutora, melyet vészhelyzetben arra használunk, hogy levegőnket megosszuk merülőtársunkkal.

Tájoló: gyakorlatilag úgy használjuk, mint a szabványos szárazföldi iránytűt, de úgy tervezték, hogy ellenálljon a nedvességnek és a nyomásnak.

Búvárkomputer: mutatja a mélységedet és merülési idődet, és kijelzi, hogy, meddig maradhatsz az adott mélységben. Némelyik búvárkomputer tartalmaz nyomásmérő funkciót is.

Búvár síp: biztonsági felszerelés, mely felszíni figyelem felkeltésre szolgál. Gyakran (a BCD zsebében tárolható) vizuális jelzőberendezéssel, pl. jelzőtükörrel, vagy élénk színű felfújható jelzőbójával együtt használják.

Felszerelésed kiválasztása és használata része a búvárkodás élményeinek. Mi segítünk Neked megtalálni a számodra legjobbat. A felszerelés minden eleme különböző feladatot lát el, melyek együtt segítenek alkalmazkodni a víz alatti világhoz.

HONNAN TUDOM, MELYIK A LEGJOBB FELSZERELÉS?

A felszerelés a te igényeidnek és a merülés körülményeinek kell megfeleljen...

A légzőkészülékes búvárfelszerelések óriási választékban készülnek, így nehéz lehet a választás. Búváriskolánk sok éves tapasztalattal rendelkezik a búvárfelszerelések ismeretét illetően, így tudunk Neked tanácsot adni abban, milyen felszerelésre lesz szükséged egy tervezett merüléshez vagy búvártúrához.

Búvárfelszerelést nálunk is vásárolhatsz webáruházunkban.